Stort hjerte, liten lommebok

 
tom-pottiger-571830-unsplash.jpeg

Dette er en anonymisert, men sann historie om en basketballklubb med stort hjerte og åpne dører som tilbyr trening og kamper for barn og ungdom i Oslo, mange fra hjem som sliter økonomisk. Dette er dessverre bare en av mange slike hjerteskjærende historier vi i Zucarellostiftelsen hører hver eneste uke.

To 16 år gamle gutter, begge med innvandrerbakgrunn, ankommer en idrettshall i Oslo sentrum. Klokken nærmer seg fire. De skal på basketballtrening og gleder seg. Dette er dagens høydepunkt. Her samles barn og ungdom fra Oslo, de fleste fra Oslo Øst. Miljøet er det reneste forente nasjoner. Her er en herlig blanding av etniske nordmenn, gutter fra andre land i Europa og flere med røtter fra land i både Midtøsten, Afrika og Asia. Alle som ønsker å spille basket får lov.

 
channey-549259-unsplash.jpeg

Koster å drive klubb

Men det koster å drive klubb. Laget må ha drakter, spillerne trenger sko og shorts, treningsavgift må betales. Klubben holder de to draktsettene, et til hjemme- og et til bortekamper. Våre to venner, de to 16-åringene, kommer begge fra hjem med en ytterst trang økonomi hvor mamma er aleneforsørger. Det er ikke penger i hjemmene til å betale for basketball.

Vondt å stenge noen ute

Klubben med det store hjertet har hittil dekket utgiftene for de to guttene. Men nå har klubben kommet i en så vanskelig økonomisk situasjon at den ikke lenger greier å betale for dem. Klubbkassen er tom. – Det er rett og slett hjerteskjærende at gutter som dem stenges ute fra fellesskapet fordi foreldrene ikke har penger til å betale med, sier både trener og oppmann.

Du kan hjelpe

16-åringene vet det kanskje ikke, men hver trening, hvert oppmøte som de ser så fram til kan være det siste. Og det bare på grunn av penger. Skulle du få lyst til å hjelpe de to guttene – og andre barn og unge som må gå hjem fra skolen når idrettsaktivitetene starter – har du mulighet gjennom Zuccarellostiftelsen – etablert i 2016 på initiativ av NHL-stjernen Mats Zuccarello – hvor formålet er å hjelpe barn og ungdom som de to 16-åringene inn i idrettsmiljøer.

 
Kristine Lind